Durerile articulare pot fi resimțite în mai multe părți ale corpului (mâini, picioare, șolduri, genunchi, coloana vertebrală) și pot fi agravate de aspecte de pericol precum vârsta, greutatea, leziunile anterioare, suprasolicitarea, alte afecțiuni medicale. Durerea poate fi continuă sau repetitivă, adesea articulația se poate simți strânsă (în special dimineața), agonizantă sau iritată. Disconfortul poate restrânge capacitatea clientului de a executa activități obișnuite, iar disconfortul extrem poate influența calitatea vieții. Tratamentul disconfortului articular trebuie să se concentreze nu numai pe disconfort, ci și pe caracteristicile deteriorate (1).
Aceasta este o amenințare mai mare de durere articulară?
Oamenii care trec la un pericol mai mare de disconfort articular sunt:
Legătură Ce provoacă durerile articulare și cum le putem combate? site-ul web
-
sunt mai în vârstă;
-
au avut de fapt leziuni anterioare la o articulație;
-
folosiți o articulație specifică în mod continuu (mișcări mecanice);
-
aveți inflamație articulară sau diferite alte afecțiuni cronice;
-
aveți depresie clinică, anxietate sau anxietate;
Pe parcursul examinării, medicul va arunca o privire asupra pacientului și va pune întrebări pentru a afla ce ar putea declanșa durerea. activează disconfortul. Clientul trebuie să informeze medicul cu privire la leziunile anterioare ale articulației, când a început durerea articulară, care este istoricul familial de disconfort articular. Va urma un examen al articulației impactate, pentru a vedea dacă există disconfort sau dacă mișcarea este influențată. De asemenea, medicul va căuta indicii de afectare a mușchilor, ligamentelor, ligamentelor.
Dacă este esențial, medicul poate cere clientului să ia radiografii (pentru a vedea dacă există leziuni articulare, lichid în articulații, pinteni osoși sau diverse alte probleme) sau examinări de sânge (ajută să confirme un diagnostic medical și să excludă afecțiunile care pot crea disconfort) (1 ). În acest articol, vă informăm care sunt cauzele, simptomele și opțiunile de terapie pentru disconfortul articular.
Variabile de pericol pentru dureri articulare
Lucrările literare clinice menționează mai multe variabile de pericol care preferă apariția durerilor articulare, ducând la degenerarea articulațiilor și la starea de bine a clientului. Factorii cruciali de amenințare pentru disconfortul articular sunt următorii:
-
Vârsta: mai multe tipuri de inflamații articulare sunt frecvente, în special în rândul persoanelor cu vârsta peste 40-50 de ani. În cazul osteoartritei, amenințarea de a se înființa se intensifică odată cu înaintarea în vârstă, concretizându-se în mod specific în rândul persoanelor peste 65 de ani, deoarece articulațiile se degradează;
-
Sex: doamnele sunt mai predispuse să creeze artrită reumatoidă, în timp ce bărbații sunt cel mai probabil să creeze gută. Femelele au, de asemenea, un pericol mai mare de a crea gonartroză (osteoartrită a genunchiului) și osteoartrită a mâinii. Bărbații au un risc mai mare de a dezvolta coxartroză (osteoartrită de șold);
-
predispoziție ereditară: dacă o rudă se confruntă cu afecțiuni articulare, aceasta crește pericolul de a crea anumite tipuri de inflamații articulare la indivizii înrudiți;
-
greutate: excesul de greutate este un factor de risc sistemic, în special la nivelul genunchiului. Țesutul adipos joacă o datorie centrală în pornirea cascadei inflamatorii, din cauza stresului aplicat de greutate asupra articulațiilor. De asemenea, medicii avertizează că obezitatea poate crea artrită în articulațiile mici, cum ar fi cele ale mâinilor;
-
leziuni: accidentele și infecțiile sunt un factor de pericol în afectarea articulațiilor și pot crea boli articulare la o vârstă fragedă. Reprezentanții infecțioși pot fi infecții și bacterii. Articulațiile șocate sunt cel mai probabil să creeze inflamație articulară treptat decât cele neafectate;
-
anamneza de caz (deformări articulare): prezența articulațiilor deformate sau a malformațiilor poate crește amenințarea osteoartritei. Problemele de aliniere a articulațiilor (inegalitatea brațului sau picioarelor inferioare, probleme fixe) și traumatismele osteoarticulare (deplasări greșite, antrenament excesiv) pot declanșa apariția condițiilor la o vârstă fragedă;
-
linie de muncă și stil de viață: persoanele care au o anumită ocupație sau desfășoară o activitate fizică sportivă susținută (care impune mult mai multe nevoi pentru anumite articulații) sunt expuse unei amenințări mai mari de a dezvolta boli articulare persistente, inclusiv la o vârstă fragedă.
Stabilirea diagnosticului medical al durerii articulare
Sunt efectuate numeroase examinări pentru a identifica inflamația articulară sau artroza.
Examinarea științifică a persoanei
Se evaluează următoarele:
-
Semnele și simptomele și caracteristicile disconfortului: cum și când are loc durerea, care este perioada și puterea ei, tipul de disconfort, unde se află, unde iradiază, progresul disconfortului și acțiunea către terapie;
-
numărul de articulații implicat;
-
traume sau infecții;
-
medicament asociat;
-
altă boală a persoanei explorate.
Investigații de laborator
Se efectuează examinări de sânge pentru viteza de sedimentare a eritrocitelor, pentru a detecta pixuri de tumefiere sau infecție, aspect reumatoid, analiza lichidului sinovial.
Evaluări imagistice
Razele X sunt printre una dintre metodele utilizate cel mai frecvent. Artroscopia este o radiografie articulară pentru a recunoaște degenerarea articulațiilor, permițând vizualizarea cartilajului și este utilizată în diagnosticul osteoartritei. Ecografia poate fi folosită pentru a analiza articulația, cartilajul în toate avioanele, ajută la diagnosticul diferențial al osteoartritei de la diferite alte afecțiuni osteoarticulare. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este cea mai delicată metodă de depistare a unor boli articulare.
Terapia durerilor articulare
Durerile articulare pot fi gestionate pentru a ajuta pacientul. Uneori, durerea poate dispărea ca urmare a medicamentelor sau a unor antrenamente simple. De multe ori, durerea poate fi intensificată cu medicamente recomandate de un specialist sau prin tratament chirurgical. Iată care sunt cele mai preferate opțiuni de terapie!
Terapia disconfortului articular la domiciliu
-
Aplicarea de comprese reci sau calde pe zona deteriorată, pentru perioade scurte de timp, de mai multe ori pe zi.
-
Exercitații: mers pe jos, antrenamente cardio, înot, întindere. Vă recomandăm să vă instruiți medicul înainte de a începe un program de antrenament.
-
Scăderea în greutate: poate fi o metodă de a atenua disconfortul, dacă este necesar pentru a reduce stresul asupra articulațiilor.
-
Tratamente topice: sunt loțiuni sau geluri care sunt utilizate peste locația articulației influențate.
Dacă aceste terapii nu ameliorează disconfortul, medicul poate sugera:
-
instrumente de asistență;
-
tratament fizic sau ocupațional: implică un program de sănătate și fitness care ajută la îmbunătățirea versatilității și ameliorarea durerii;
-
antidepresive: dacă disconfortul articular afectează odihna, pot fi sugerate antidepresive;
-
relaxante ale țesutului muscular: sunt sugerate pentru a trata spasmele musculare;
-
steroizi injectabili: elimina durerea si inflamatia pe termen scurt. Sunt recomandate în mod special persoanelor cu artrită și tendinită (3);
Tratamente chirurgicale
Procedura chirurgicală poate fi o alegere dacă disconfortul articular este durabil și nu dispare cu medicamente și antrenament. Există o serie de opțiuni chirurgicale:
-
artroscopie: chirurgul face 2-3 lacerații pentru a intra în articulație și folosește un artroscop pentru a fixa materialul cartilajului;
-
înlocuirea articulației: dacă cartilajul este uzat, articulația (șold, genunchi, umăr) ar putea fi necesar să fie schimbată. Îmbinarea artificială poate fi construită din metal sau plastic (3 ).
Dificultăți ale bolilor articulare
Starea articulațiilor înseamnă pierderea parțială sau totală a caracteristicilor articulațiilor în cauză, iar acest lucru afectează foarte mult stilul de viață și calitatea vieții pacientului, indiferent de vârstă. În plus, dacă boala se agravează în timp, durerea poate escalada și poate chiar provoca nevoi speciale semnificative.
Sfaturi utile pentru păstrarea sănătății articulațiilor
Conceptele generale care asigură o calitate înaltă a vieții unei persoane iau în considerare atât acțiunile de evitare a accidentelor care pot declanșa vătămări și boli cronice, cât și promovarea unui mod de viață sănătos și echilibrat. Dacă efectuăm exerciții, este mai potrivit să folosim echipamente sportive adecvate, să executăm o colecție de antrenamente de antrenament, să evaluăm și să evităm circumstanțele riscante care pot provoca traumatisme motorii electrice (de exemplu, activități sportive în sezonul rece).
Dacă ne luptăm cu tulburări articulare, chiar și minore, trebuie să folosim dispozitive de susținere a articulațiilor, să evităm suprasolicitarea fizică și să efectuăm exerciții medicale sub îndrumarea unui expert.
Un stil de viață sănătos și echilibrat este susținut de hrănire amplă, consum de vitamine și minerale, controlul greutății și flexibilitatea corpului. Menținerea unui corp energic se realizează cu ajutorul activităților de întreținere, plimbărilor în aer liber, ținând evidența posturii corpului și respectând luarea de pauze pentru slăbirea articulațiilor atunci când lucrezi la locul de muncă.