В момента изпитваме проблеми с възпроизвеждането на Safari.

В момента изпитваме проблеми с възпроизвеждането на Safari.

За повече информация за HIIT, съвети за млечна киселина и да се присъедините към изпомпвания разговор, преминете към facebook.com/getfitguy или twitter.com/getfitguy.

не забравяйте да се абонирате за получаването -Fit Guy Podcast в Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Google Play или чрез RSS.

Цялото съдържание тук е само за информационни цели. Това съдържание не замества професионалната преценка на вашия собствен доставчик на здраве. Моля, консултирайте се с лицензиран здравен специалист по всички индивидуални въпроси и проблеми.

За автора

Брок Армстронг Get-Fit Guy

Брок Армстронг беше домакин на подкаста Get-Fit Guy между 2017 и 2021 г. Той е сертифициран фитнес лидер на AFLCA Group с обозначение в преносимо оборудване , NCCP и CAC Triathlon треньор и TNT сертифициран треньор. Той също е в Съвета на съветниците на Института за първичен здравен треньор и гост -член на Института за човешки потенциал.

Следвайте Facebook LinkedIn Pinterest Абонирайте се, за да получите подкаст на Get-Fit Guy Spotify Google Stitcher

С толкова много опции за контрол на раждаемостта на пазара, нежеланата бременност трябва да бъде минало. Но за съжаление, почти половината от всички бременности в САЩ всяка година са нежелани. Докторът за домашно обаждане има лъжичката на 13 възможности за контрол на раждаемостта, на разположение днес, така че можете да вземете информирано решение за вашето бъдеще.

от Sanaz Majd, MD House Call Doctor 5 ноември 2015 г. 7-минутен Readepisode #145 Play Пауза Слушайте 13 опции за контрол на раждаемостта В момента изпитваме проблеми с възпроизвеждането на Safari. Ако искате да слушате аудиото, моля, използвайте Google Chrome или Firefox.

Контролът на раждаемостта е гореща тема за разговор в лекарския кабинет. Честно казано, с толкова много опции сега, нежеланата бременност трябва да бъде минало. Сърцето ми наистина боли всеки път, когато видя бременна тийнейджър или дори възрастен, който изглежда опустошен след откриването на бременност.

Въпреки това, това, което ми се стори интересно, е колко жени (и мъжете) наистина не са наясно с многобройните варианти, които има за предотвратяване на бременността. Всъщност вече не става въпрос само за „хапчето“. Няма „най -добър“ метод – всеки човек е различен и всяка опция може или не може да бъде подходяща за всички. И така, как да разберете кой е подходящ за вас? Нека прегледаме всички текущи налични възможности за контрол на раждаемостта и техните плюсове и минуси, така че да можете да вземете информирано решение ..

Кой може да забременее?

Технически, ако сте От възрастта за раждане на деца можете да забременеете. Възрастта, носеща деца, се отнася до жена, която е достигнала пубертета и е започнала да менструация. След като това се случи, тялото ви вероятно е в състояние да възпроизвежда, независимо от действителната ви възраст.

Това означава, че бременността може да се случи с 9-годишно дете, както и жена на 50 (докато не удари менопаузата). Въпреки че като цяло е по -предизвикателно да забременеем с напредване на възрастта, това все още е възможност. Освен това е важно да осъзнаете, че периодите и овулацията не винаги корелират – така че дори ако периодите ви са нередовни, все пак можете да забременеете.

13 опции за контрол на раждаемостта

Ако сте Не желайте бременност, в днешно време имате много възможности – някои са по -стари методи, които са достъпни от много години, а някои са по -напреднали (но не непременно по -добри). Ето тук са 13 варианта за контрол на раждаемостта, които в момента са налични в Съединените щати. Създадох и тази безплатна диаграма, в която можете да видите всички текущи опции за контрол на раждаемостта, включително техните плюсове, минуси и друга подходяща информация за всяка от тях. Уверете се, че го изтеглите веднага:

въздържание: Разбира се, какъв лекар бих бил, ако не включих това като опция. Това е единственият метод, който е 100% ефективен при бременност и превенция на ППД – което е важен урок за научаване на други методи за контрол на раждаемостта. Бременността (и/или STD свиването) е възможна с почти всеки тип метод за контрол на раждаемостта там … с изключение на този. Следователно, ако решите да станете сексуално активни, бъдете готови за голямата отговорност да забременеете, защото това може да се случи, без значение какъв друг вид контрол на раждаемостта използвате.

презервативи: Това е единствената друга форма на контрол на раждаемостта (освен въздържание), която осигурява защита срещу инфекции, предавани по полов път. Той трябва да се използва всеки път, за да бъде ефективен. Казвам на пациентите си, че всичко, което е необходимо, е веднъж, без да забременее (и съм виждал това да се случва многократно). Дръжте го в чантата или портфейла си, така че винаги да имате такъв със себе си. Като цяло е 88% ефективен.

Хапчето: Това е една от най -често срещаните и най -стари форми на контрол на раждаемостта наоколо. Има два основни типа – естроген и прогестерон – тоест комбинирани хапчета и хапчета само за прогестерон. Хапчетата само за прогестерон обикновено са малко по-предизвикателни, тъй като е много важно да ги приемате в едно и също време всеки ден. Бременността обаче е много по -вероятно, когато хапче е „забравено“ или прескача с всеки тип. Следователно, ако сте склонни да имате проблеми с запомнянето да правите нещо едновременно всеки ден, тогава хапчето може да не е най -добрият метод за вас. Казвам на пациентите си да поставят аларма на мобилния си телефон, за да им напомнят, или да го свържете с нещо, което правите всеки ден (като например, ако си миете зъбите едновременно всяка вечер, или се събуждате по едно и също време всяка сутрин, Поставете хапчетата си близо до четката за зъби или будилник, заедно с бутилка вода като напомняне). Най-често срещаните странични ефекти включват леко главоболие, гадене, промени в настроението или нередовни периоди-но те са много по-често срещани в първите 1-3 опаковки и са склонни да се разрешават с времето. Ефективността на хапчето (ако се приема правилно) е 95%.

инжектиране: Изстрелът на Depo-протара е инжекционен хормон само за прогестерон, който се прилага в лекарския кабинет на всеки 12 седмици. Това е една от най -ефективните форми на контрол на раждаемостта. За съжаление, страничните ефекти са склонни да бъдат по -притеснителни при някои пациенти и включват наддаване на тегло и нередовни периоди. Менструалните цикли могат да бъдат нередовни за първите 3-6 месеца, но след това жените са склонни или да спрат да кървят напълно или да кървят много леко всеки месец. Лекарите също не препоръчват този метод повече от 2 години наведнъж, тъй като може да причини загуба на кост с дългосрочна употреба.

Вагинален пръстен: Това е неясен пръстен, който вмъквате във вагиналния канал и оставяте там в продължение на 3 седмици и след това извадете една седмица. Той освобождава комбинирани хормони, а менструалното кървене се случва през една седмица, в която е изоставена. За много жени най-голямата бариера при избора на този метод е идеята за самоскресяване. Тези, които използват тампони, обикновено се чувстват по -удобно, използвайки пръстена. По принцип не пречи на полов акт и дори ако мъжкият партньор е в състояние да го усети, рядко е притеснителен. Това е чудесен метод за някой, който забравя да приема хапчето всеки ден, но не обмисля IUD, имплант или стерилизация. Пръстенът е 95% ефективен при профилактика на бременността.

страници

12next ›Последно» Моля, обърнете внимание, че цялото съдържание тук е строго само за информационни цели. Това съдържание не замества никакви медицински съвети и не замества медицинска преценка или разсъждения от вашия собствен доставчик на лично здраве. Моля, винаги потърсете лицензиран лекар във вашия район по отношение на всички въпроси и проблеми, свързани със здравето.

за автора

sanaz majd, md

dr. Sanaz Majd е сертифициран от борда лекар по семейна медицина, завършил Медицинския колеж в Университета на Дрексел във Филаделфия. Нейните специални интереси са женското здраве и образованието на пациентите.

Научете как да се затоплите преди упражняване, кой е най-добрият начин да се затопли и дали кардио, разтягане или нещо друго е най-добре.

от Бен Грийнфийлд Get-Fit Guy 2 април 2012 г. 5-минутен readepisode #86 Играйте пауза Слушайте кой е най-добрият начин да се затопли? В момента изпитваме проблеми с възпроизвеждането на Safari. Ако искате да слушате аудиото, моля, използвайте Google Chrome или Firefox.

И така, влизате във фитнеса или решавате, че ще се насочите към бягане. Какво правите първо? Някои люлки на ръката и люлки на краката? Докосвайте пръстите на краката си за известно време? Да бягате на място за 60 секунди? Направете пристъп на йога?

Понякога може да бъде объркващо да разберете как да подготвите тялото си за упражнения, така че в тази статия ще научите как да се затоплите преди упражняване, най -добрият начин за Загрейте и независимо дали кардио, разтягане или нещо друго е най -добре.

Версията на подкаста на този епизод ви е донесена от Betterment, по -лесен начин да инвестирате. Посетете www.betterment.com/getfit.

защо трябва да загреете

в епизода „Как да се затопляш и охлаждаш“, научихте, че когато се затоплите, се случват няколко неща За да ви помогне да се подготвите за упражнения, включително:

дилатация на кръвоносните съдове. Тъй като кръвоносните ви съдове се разширяват или стават по -големи, сърцето ви не трябва да работи толкова усилено, за да доставя кръв и имате по -малък риск от високо кръвно налягане по време на тренировка.

Повишена температура. Когато разтегнете студена гумена лента, тя може да щракне. Същото се отнася и за мускулите. Затопляйки мускулната си тъкан, увеличавате мускулната еластичност и обхвата на движение, а също така позволявате на мускула ви да се свива по -ефективно, като същевременно намалява риска от щамове и дърпания. В допълнение, кислородът в топлата кръв става по -лесно достъпен за мускулната тъкан.

По -добро охлаждане. По същия начин, по който климатикът в колата ви работи по-ефективно, когато колата ви се затопли, когато счупите пот по време на загряването си преди тренировка, сте активирали успешно вградените механизми за охлаждане на тялото си.

Производство на хормони. Докато загрявате, тялото ви започва да произвежда хормони като епинефрин, ендорфини, хормон на растежа и тестостерон, всички от които увеличават наличната енергия за вашата тренировка.

ментален фокус. Изчистването на главата си с загряване ви позволява да се съсредоточите повече върху трудните или технически упражнения или движения, които ще възникнат във вашата физическа активност, а също така ви дава шанс да прегледате психически тренировките, играта или мача.

Какво да не правите по време на загряване

Преди да научите идеалния начин да се затопли „Изгаря ли йога калории?“, Научихте ли, че докато йога със сигурност може да не изгаря значителни калории, вида на разтягане, което правите в йога (което се нарича още „статично разтягане“) може да намали нивата на стрес и кръвното ви налягане, да ви помогне да Отпуснете се и подобрете гъвкавостта си. Ето защо започвам всеки ден уеб линк с сутрешна разтягане – не защото това ще помогне при упражненията, а защото това е много релаксиращ начин да започна деня си.

Всъщност множество изследователски проучвания показват, че Статичното разтягане, в което влизате в положение на разтягане и го държите за 5, 10 или 20 секунди, всъщност може да попречи на количеството сила, което един мускул може да произведе и ограничи физическото ви представяне във всякакви дейности по скачане, бягане или повдигане, в което може да бъдете Правейки след тази сесия за разтягане. И допълнителни данни показват, че статичното разтягане дори не намалява риска от нараняване, което е една от основните причини, по които може да сте били накарани да вярвате, че трябва да направите статично разтягане преди упражняване!

Така Приготвяте се за бягане, затопляте за тренировки с тежести или правите нещо различно от релаксираща йога или разтягане сесия, статичното разтягане не е добър начин да се затоплите. Въпреки това, особено за дейности, които изискват подобрения в гъвкавостта, като плуване, гимнастика или балет, статичното разтягане може да бъде ефективен начин за охлаждане.

Как да се затопли правилно

За разлика от тях, динамичното разтягане, известно още като балистично разтягане, е рязък контраст на статичното разтягане по отношение на способността му да ви подготвя адекватно за тренировъчна сесия. Проучванията показват, че динамичното разтягане може да подобри мощността, силата и производителността по време на следваща тренировка.

Разбира се, важно е да знаете как точно да се разтягате динамично! Ето пет перфектни динамични хода на разтягане, за да започнете. За да се затоплите, просто направете по един кръг от всеки.

крак люлки:

Дръжте се към стена, бар или нещо друго, което добавя опора, след което завъртете един крак към Отстрани, след това го върнете назад през тялото си пред другия крак. Повторете 10 пъти от всяка страна.

Frankenstein Walk:

Дръжте гръб и колене направо, вървете напред и повдигнете краката си направо отпред, докато огъвате пръстите на краката. За по -напреднала версия можете да направите това с пропускане на движение. Разходете се за 10-20 ярда.

ходещи удари:

стъпка напред, използвайки дълъг крак, като държите предното коляно или точно зад пръстите на краката. Спуснете тялото си в положение на спускане, като пуснете задната коляна към земята. След това натиснете напред, направете гигантска стъпка и повторете за противоположния крак. За да направите това движение още по -ефективно, завъртете и погледнете назад към крака, който е зад вас, след като сте в положението на Lunging.

Bent Tourse Twists:

Застанете с краката си Широко разделено, след това изпънете ръцете си настрани и се наведете, докосвайки десния крак с лявата ръка. Когато сте огънати, дръжте гърба си прав и раменните остриета се изтеглят назад. След това завъртете торса си, така че дясната ръка докосне левия крак. Дръжте двете ръце напълно удължени, така че когато едната ръка докосне крака ви, другата ръка е насочена към небето. Продължавайте да се въртите така за 20-30 повторения.

Дълбоко телесно тегло клекове:

Застанете с ширината на рамото на краката си, а ръцете ви се издържаха пред тялото ви. След това пуснете възможно най -ниско, изтласквайки дупето си зад себе си, като държите коленете зад пръстите на краката и размахвайте ръцете си назад. Застанете и върнете ръцете в изходна позиция. Попълнете 10-15 повторения на дълбоки клекове.

Точно като гумена лента, мускулът винаги е по-гъвкав, когато е с по-висока температура, така че ако искате да обучите тялото си да се движи през по-голям обхват от по-голям обхват от Движение по време на динамичното си разтягане можете да направите 5-10 минути светло кардио, преди да започнете тази динамично разтягане за загряване на рутина.

Ако имате повече въпроси относно статичното разтягане, динамичното разтягане или как да се затоплите преди a тренировка, след това ги споделяйте в коментари или на страницата на Get-Fit Facebook!

за Betterment Llcbetterment LLC е регистриран инвестиционен съветник на SEC. Брокерските услуги се предлагат от Betterment Securities, регистриран брокер-дилър на SEC и член FINRA/SIPC.investments не са застраховани от FDIC. Няма банкова гаранция. Може да загуби стойност. Инвестирането на ценни книжа включва рискове и винаги съществува потенциал да загубите пари, когато инвестирате в ценни книжа. Преди да инвестирате, помислете за инвестиционните си цели и таксите за по -добри средства. Купете или продайте ценни книжа в юрисдикции, когато не са регистрирани ценни книжа за подобряване и подобрение.

жена, разтягаща изображение от Shutterstock

Цялото съдържание тук е само за информационни цели. Това съдържание не замества професионалната преценка на вашия собствен доставчик на здраве. Моля, консултирайте се с лицензиран здравен специалист по всички индивидуални въпроси и проблеми.

за автора

Бен Грийнфийлд

Бен Грийнфийлд получи бакалавърска и магистърска степен от Университета на Айдахо в спортната наука и физиологията на упражненията; Лични сертификати за обучение и сила и кондициониране от Националната асоциация за сила и кондициониране (NSCA); Сертификат за спортно хранене от Международното дружество за спортно хранене (ISSN), сертификат за усъвършенстван велосипед от Серота.

Contents